ByArt könyvek, avagy a művészet diszkrét b(y)a

A szerkesztők a byArt könyvek, avagy a művészet diszkrét b(y)a címet adták annak az összejövetelnek, ahol tizenegy művész tizenegy kötetét mutatták be. A könyvsorozat kiadója a byArt Egyesület, szereplői a byArt Galériában korábban kiállító kortárs alkotók. „A galéria fölismerte, hogy a különböző műfajok egymás mellettisége a másik erősítése is egyúttal. Ez is példásan bizonyítja ennek a helynek a nyitott szellemiségét, toleranciáját, küldetéstudatát” – olvashatjuk egy korábbi méltatásban a galériáról.

ByArt Könyvek bemutatója

Szemadám György képzőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kezdte a könyvek bemutatását. Bevezetőjében kiemelte, hogy a sorozat ötlete, szerkesztése és kivitelezése Fábián Zoltán és Szlabey Zoltán képzőművészek érdeme. A művek egy sajátos irányvonalat képviselnek. Olyan művek, amelyek nehezen fotózhatók, hiszen érzékeltetni kell a térbeliséget, a színeket, az árnyékot és azt a hihetetlen grafikai munkát, amelyet végeztek. Köszöntötte a kötetekben szereplő művészeket is. Majd felkérte Fábián László írót, aki a megjelent tizenegy könyv közül három előszavát is írta, hogy méltassa a köteteket.

Az a legjobb könyvbemutató, amikor a könyv maga mutatkozik be – jelentette ki Fábián László. – Ennek az a metódusa, hogy kézbe vesszük, átlapozzuk, beleolvasunk, megnézzük a képanyagát. Arról a három kötetről szeretnék beszélni, melyekhez előszót írtam, illetve arról a három szerzőről, akikről írtam: Mengyán András, Nagámi és Jancsik Károly. Ezekből a kismonográfiákból kiderül, hogy a magyar klasszikus avantgárd konstruktivista szárnyához csatlakoznak az alkotásaik, a 80-as évektől kezdődően. Az, amit ez a három művész képvisel, egy jellegzetes szelete a magyar képzőművészetnek – mondta az író.

Szemadám György kiemelte, hogy azért szereti a képzőművészetet, mert a művész az anyaggal dolgozik. Anyagba süllyedt tevékenységet folytat. Az a képzőművész, aki egyik kezével az anyagban turkál, legyen az agyag vagy kő, a másik kezét fel tudja tartani, hogy érintkezzen a transzcendenssel.

A könyvbemutatóról szóló beszámoló – Anyagba süllyedt tevékenység címmel – a Magyar Nemzet oldalán jelent meg. A teljes cikk itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük