A művészet felemelő, elképesztő, lenyűgöző – három faluban három napon át

Nem kell feltétlenül hinni a divatnak, választhatunk a nekünk tetsző és nem tetsző művek között – ennek jegyében nyílt meg tegnap délután a rumi Kultúra Házában a dunaharaszti nemzetközi művésztelep kiállítása.

A program a háromnapos, három helyszínen zajló 18. Cicelle Aranyháromszög művészeti napok része, az azonos nevű művészeti és kulturális társaság szervezésében.

Cicelle-napok 2019-0803

Fábián László író a dunaharaszti nemzetközi művésztelep kiállítását megnyitva egy enyhén bizarr metaforát használt jelentőségének érzékeltetésére, mely szerint a művészet olyan „protézis”, amely segítségünkre van, hogy a világ dolgait megközelítsük. Szerencsére a világ elég bonyolult ahhoz, hogy ezzel akár egy életen át el legyünk foglalva. Az alkotások a világ megértéséhez érzelmileg, logikailag és szellemileg is hozzáadnak valamit, a rumi kultúra házában látható konstellációban is, ahol egy heterogén világkép állt össze. Mégis egységes a kiállítás, mert Lehel Endre, az idén hetedszer megrendezett művésztelep vezetője és társai kitalálták, hogyan lehet a szó szerint különböző nyelven beszélő embereket közös nevezőre hozni.

Rumban a Cicelle-napokon hozzászoktunk az elmúlt 18 évben, hogy ne adjunk arra, mi a divat, hanem választhatunk a „beszélt nyelveken” keletkezett művek között, legyen akár figurális, akár geometrikus munka, akár gesztusfestészet. Ha valami nem tetszik, még akadhat egy nekünk tetsző másik – mondta az író, szabad megközelítésre biztatva az érdeklődőket, hiszen „a képek nem harapnak”.

A teljes cikk a Vaol.hu portálon olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük