Minimalista téralakok a Galeria Arcisban

A Galeria Arcisban nyílt meg Nagámi szobrászművész kiállítása. A tárlatot Fábián László író ajánlotta a közönség figyelmébe.

NaGáMi kiállítása Sárváron - megnyitó

Fémes és fakocka formák várakoznak a vár boltívei alatt a Galeria Arcis kiállítótermei-ben. A kortárs magyar szobrászat egyik meghatározó alakjának Nagáminak (Nagy Gábor Mihály) nyílt tárlata 6van–IV címmel a sárvári galériában.

A világ művészete majd száz év alatt eljutott a tájképektől a minimalista téralakokig. Ezt az ugrást értelmezte megnyitóbeszédében Fábián László író-esztéta, kifejtve, hogy a magunk mögött hagyott évszázad gyökeresen megváltoztatta az európai gondolkodást. A tudomány és a művészet is szakított addigi hagyományaival. Az anyag és a lélek mind jobb megismerése új alapokra helyezte a művészet lényegét: végletekig keresve a tér és idő koncepciójának megértését. Ezek a kubista alapokra épülő Nagámi-féle stílus címkéi.

A szobrok a gondolatiság hordozói, a közöttük fel-fel tűnő grafikák pedig – egy-egy tükörként – a művész önmeghatározásának a jelzései. Ahogy az egész univerzumot is az arányok tartják egyben, úgy saját életünk során is ezekkel az összefüggésekkel találko-zunk. Alkotásaimban ezeket az arányokat emelem ki, és viszo-nyítom egymáshoz – mondta munkáiról Nagámi.

A szobrász alkotásai december 6-ig láthatóak a Nádasdy-várban.

A cikk a Sárvári Hírlapban jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük