Nógrádi Kiss Magdolna – Üzenet a színrelépőknek

Üzenet a színrelépőknek címmel nyílt kiállítás Nógrádi Kiss Magdolna képzőművész ikonjaiból és tusrajzaiból a szombathelyi Weöres Sándor Színház emeleti előterében: grand art, kicsiben.
Jordán Tamás színházigazgató köszöntője után Fábián László művészeti író „egy milánói galériást” idézve azzal ajánlotta Nógrádi Kiss Magdolna munkáit a közönség figyelmébe, hogy a jó művészet belső szükségszerűségből fakad, élményt ad a szellemnek és a léleknek és a tökéletesség inspirációja működteti.

Nógrádi Kiss Magdolna - Üzenet a színrelépőknek

Fábián László megjegyezte: a finom és érzékeny képek méretének megnövelésével igazi, nem csak léptékében igazi grand art megszületésének lehetne tanúja a közönség. Nem véletlen, hogy éppen ő kapott felkérést a WSSz-tárlat megnyitására: jól ismeri a művészt, írt is róla. Például így: „Nógrádi Magdi papírképei grafikai méretükben is táblaképnek hatnak, szellemi léptékük emeli át őket ebbe a kategóriába, hogy meditációs objektumként, dekoratív látványként irányítsák a figyelmet az önállósult gondolatra, amely már kilép a történetből, a sztoriból, amit jelen minőségükben még együttesen elmondanak – nevezetesen akár az ornamens születéséről, másképpen közelítve: az absztrakció útjáról, ettől is különbözve: figuratív és nonfiguratív szerves összefüggéséről, egyszóval: eredetről, minden komoly és érzékeny intellektuális vizsgálódás elsődleges tárgyáról, egyben konklúziójáról – (…)”.

A beszámoló a VAOL.hu portálon olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük