Kocsis Imre festőművész gyűjteményes tárlata a Kogart Házban

Kocsis Imre festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője Sugárút címmel gyűjteményes kiállításon mutatja be mintegy 100 alkotását péntektől a Kogart Házban.

Kocsis Imre Sugárútja

Évszázadot átívelő életműve egyedülállóan változatos: magában foglalja a kortárs képzőművészet különböző stíluskorszakait, irányzatait és művészeti kísérleteit. A kiállításon mintegy 100 alkotás (festmény, grafika, szobor) látható, a legkorábbi 1956-ból való. Kocsis Imre kísérletező hajlamú művészként a kezdeti realista szemléletmód után a 70-es évek elejétől a magyar hiperrealizmus egyik markáns alkotója, és a 70-es évek második felétől a különféle modern grafikai eljárások (szitanyomás, cianotípia, gumimásolás) egyik első képviselője lett. A 90-es években minden energiáját és tapasztalatát a nagy mű, a 3 x 4,5 méteres Lakodalom című alkotás létrehozására összpontosította. A képen a realizmus, a hiperrealizmus és a különböző impresszionisztikus törekvések a legmagasabb szintű anyagábrázolással párosulva jelennek meg. 1991 és 2000 között ezen az egyetlen alkotáson dolgozott addigi pályafutása összegzéseként.

A kiállítás alkalmából az alapítvány kiadott egy a teljes életművet bemutató, mintegy 60 reprodukcióval illusztrált 112 oldalas könyvet, a függelékben életrajzi, kiállítási és bibliográfiai adatokkal. A tanulmányt a művész tevékenységét évtizedek óta követő Fábián László, Kocsis Imre jó barátja írta.

Az írás az IrodalmiJelen.hu potálon jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük