Synergon Kortárs Galéria Gyűjtemény és Kiállítás

Synergon - Czakó FerencA Synergon Kortárs Galéria Gyűjtemény és Kiállítás 2002. november 29-december 15 között volt látható a Millennium Szalonban (Olof Palme Ház). A kiállítást Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára, Czakó Ferenc, a Synergon Informatika Rt. elnök-vezérigazgatója, Kozák Csaba művészeti író, a kiállítás rendezője és Söpkéz Sándor, a Millennium Szalon igazgatója nyitotta meg.

Elérkezett az idő, hogy számot vessünk azzal, mit végzett az elmúlt négy esztendőben a Synergon galériája, amely az eredeti elképzelés szerint folyosógalériának indult: egy hosszú falon kilenc-tíz, közepes méretű mű elhelyezésére kínálkozott lehetőség. Megőrizve az alapelgondolást (a kiállítások többsége továbbra is ott kap helyet) a galéria kissé kijjebb költözött a bejárati fogadótérbe, ahol egy-egy nagyobb méretű munkát lehet elhelyezni. A cél, az, hogy a magyar kortárs képzőművészet jelesei, ígéretes tehetségei bemutatkozhassanak – úgy tetszik -, visszhangra talál az alkotók körében is. Szívesen vállalkoznak – fölkérésre – erre a kiállításra. Talán nem hangzik öndicséretnek, de a vonzó föltételek is csábítják őket. Mindenekelőtt a kezdettől fogva szoros és szerencsés kapcsolat a cég negyedéves lapjával, a Magasynnal, amely afféle nagy példányszámú katalógusként is működik, hiszen minden kiállításhoz két színes oldalt biztosít a bemutatkozónak, s hírét viszi a potenciális vásárlók, érdeklődők széles köréhez.

Synergon irodahát

Ugyancsak szerencsésnek tetszik az a gyakorlat is, amely szerint a cég a kiállítás végén – alkalmazottainak szavazásával – megvásárolja a művész egyik alkotását. Voltaképpen ebből a vásárolt anyagból állt össze a Synergon-gyűjtemény, amelynek kiállítására most úgy kerül sor a Palme-házban, hogy az alkotók nagyobb méretű munkáikból is ízelítőt adhatnak – mintegy visszaigazolva, életműbe ágyazva egykori kiállításuk anyagát. Mára a Galéria kapcsolatrendszere is bővült: egy internetes (virtuális) galéria rendre bemutatja a kiállításokat, de a valós gyűjtemények érdeklődését is felkeltette.

A galéria – mondottuk – kortárs alkotóknak ad helyet. Mindenekelőtt élő művészeknek. Egyetlen esetben tettünk kivételt, amikor egy közelmúltban elhunyt kitűnő (érdemes művész) festőművészt, Veress Pált mutattuk be, aki a galéria létrehozásakor még élő kortársunk volt.

Kortársak közé – természetesen – az egyetemes magyar művészetet soroljuk; így fogadtuk a Berlinben élő Lux Antalt is, vagy az akkor még München és a Vas megyei Gutaháza között ingázó Szilárdi Bélát. A kiállítások, a gyűjtemény értékét – magától értetődően – a művészek, a művek rangja adhatja meg. Az állami elismerés – tudjuk – gyakorta esik egybe az általános megbecsüléssel, ahogyan a Kossuth-díj Lossonczy Tamás esetében a mai magyar festészet csaknem százesztendős doyenjét részesítette elismerésben, vagy ahogy Haraszty Istvánban (Édeske) az egyik legelevenebb gondolkodású, óriási életművel rendelkező szobrászra esett a választás. Érdemes művészeink közül éppen az igen ritkán kiállító, nemzetközi rangú Segesdi György szobrászt tudtuk megnyerni (ráadásul másutt eladdig nem látott új műveivel!), vagy az ugyancsak lenyűgöző életművű Gerzson Pált, a festők karából.

És akkor még nem soroltuk a Munkácsy-díjasokat: Csík Istvánt, Kocsis Imrét, Bartl Józsefet, Banga Ferencet, Mészáros Mihályt, Polgár Csabát. Jóllehet, mégsem csak a díjak súlya irányítja választásunkat, miként azt Kozma István, Sinkovics Ede, Bukta Norbert vagy Szily Géza kiállítása példázza. Sokkal inkább az, hogy látogatóink valóban bepillanthassanak a színvonalas kortárs magyar képzőművészet legkülönbözőbb műhelyeibe, tájékozódásukhoz fogódzót kapjanak a Galéria programja által. Hiszen a látogatók elsősorban a cég alkalmazottai, partnerei, látogatói az informatika friss szakemberei közül kerülnek ki többnyire, ami ismét csak vonzhatja a művészeket is, akik az érdeklődés legszélesebb körét szeretnék érzékelni. Ezeket a közös érdekeket ismerte föl a Synergon Informatika Rt. korszerű és nagyvonalú mecenatúrája, ennek eredménye ez a nagyszabású kiállítás.

Mint ismeretes, a Synergon Informatika Rt. regionális tevékenységet folytató, vezető hazai informatikai megoldásszállító vállalkozás. Fontosnak tartja, hogy tevékenységével ne csak Magyarország informatikai fejlődéséhez s az informatikát alkalmazók sikereihez járuljon hozzá, hanem olyan közcélokra is áldozzon, amelyek a társadalom szélesebb rétegének nyújtanak élményt és szórakozást. Felelősséggel vesz részt tágabb közössége életében, szívesen szolgál értékteremtő célokat. A Synergon hat fő értékre alapozza piaci és társadalmi megjelenését, tevékenységét. Ezek közül az egyik legfontosabb értékének vallja a társadalmi felelősségvállalást, amelynek jegyében támogatja a kultúrát, különösen a kortárs magyar művészetet.

Fábián László
író, a Galéria szaktanácsadója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük